Studenten

Studenten kunnen nog meer bijverdienen dankzij de nieuwe wetgeving rond de deeleconomie.

Vanaf 2017 kan je nog meer bijverdienen dankzij de deeleconomie platformen. Als student zijn er wel enkele wettelijke regels waar je rekening mee moet houden als je wat wil bijverdienen. De belangrijkste zijn:

  1. Sociale bijdragen en belastingen
  2. Recht op kindergeld
  3. Ten laste van ouders
  4. Nieuw: de deeleconomie!

Zolang je als student niet te veel verdient, is er voor geen enkele van deze punten een probleem. Wij zetten even alle bestaande regels op een rijtje:

Sociale bijdragen

Als je werkt met een studentenovereenkomst, mag je 475 uur per jaar werken zonder dat je sociale bijdragen moet betalen. Je kan gemakkelijk controleren hoeveel uren je nog over hebt op Student At Work. Werk je meer dan 475 uur dan betaal je sociale zekerheid vanaf het 476ste uur.

Je betaalt ook geen belastingen op voorwaarde dat je onder het maximumbedrag zit. Voor 2017 is dit 10.345,84 euro bruto.

Recht op kindergeld

Voor personen tot 18 jaar is het kindergeld gegarandeerd (meer precies tot 31 augustus van het jaar waarin hij of zij 18 jaar wordt). Studenten tussen 18 en 25 kunnen ook nog genieten van kindergeld op voorwaarde dat ze niet te veel werken. Voor het kindergeld is het bedrag niet van belang, enkel het aantal gewerkte uren:

  • Kwartaal 1, 2 en 4: je mag maximaal 240 uur per kwartaal werken;
  • Kwartaal 3: je mag onbeperkt werken, behalve als je na het kwartaal niet verder studeert, dan geldt toch de 240-uurgrens

Overschrijd je die maxima, dan krijg je geen kinderbijslag voor het kwartaal waarin je te veel hebt gewerkt.

Ten laste

Als student ben je waarschijnlijk nog ten laste van je ouders, wat betekent dat zij hierdoor minder belastingen moeten betalen. Om ten laste te zijn mag de student voor inkomstenjaar 2017 niet meer dan 3.200 euro netto* verdienen. Als dit meer is verliezen de ouders de belastingvermindering.

Belangrijk om te weten is dat de eerste 2.660 euro van een studentenjob niet moet worden meegeteld in dit maximum bedrag. Wel worden alle andere bestaansmiddelen meegeteld.

*Het netto belastbaar inkomen bereken je op de volgende manier:

brutoloon
– sociale zekerheidsbijdrage of de solidariteitsbijdrage
= bruto belastbaar inkomen
– beroepskost 20% (minimum 440 euro)
= netto belastbaar loon*

Voor alleenstaande ouders of gehandicapte studenten is het maximum netto loon respectievelijk 4.620 euro en 5.860 euro.

De deeleconomie!

Vanaf dit jaar kan je dankzij de deeleconomie en de nieuwe wet op de deeleconomie doorheen het jaar wat bijverdienen met allerhande klusjes in jouw buurt. Welke impact heeft dit nu op de bovenstaande regels?

Sociale bijdragen en belastingen

Goed nieuws! Werken via de deeleconomie heeft geen enkele impact op de maxima omtrent sociale bijdragen. Je mag dus zonder probleem nog bijklussen via een erkend platform bovenop de 475 uren, in principe tot 5.100 euro per jaar.

Wel wordt je inkomen meegeteld in het belastingsplafond van 10.345,84 euro. Dit wil zeggen dat als je studentenjob en je opdrachten via je platform samen meer dan 10.345,84 euro opbrengen, je zal worden belast maar enkel op het deel dat je meer verdient.

Recht op kindergeld

Goed nieuws! Werken via de deeleconomie heeft geen enkele impact op de maxima omtrent kinderbijslag. Je mag dus zonder probleem nog bijklussen via een erkend platform bovenop de 240 uren per kwartaal, in principe tot 5.100 euro per jaar.

Ten laste

Hier dien je wel even op te letten. Om ten laste te blijven mogen je bestaansmiddelen niet te hoog zijn. De inkomsten die je krijgt via je platform moeten worden meegeteld binnen deze bestaansmiddelen. Dit is in de meeste gevallen echter geen enkel probleem.

Een voorbeeld: je doet een heel goed betaalde vakantiejob als arbeider en krijgt hiervoor 4.000 euro bruto:

bruto loon (arbeider) 4.000,00
RSZ wordt berekend op 108% 4.320,00
RSZ 13,07% -564,62
bruto belastbaar inkomen 3.435,38
vrijstelling 2660 euro -2.660,00
overig bruto belastbaar inkomen 775,38
forfaitaire beroepskost aftrek 20% (min 440euro) -440,00
netto belastbaar inkomen 335,38

Dit wil zeggen dat je via het erkend platform nog 2.864,62 euro mag bijverdienen vooraleer je aan het maximum bedrag komt!

Een ander voorbeeld: je doet geen vaste studentenjob maar wil enkel via een erkend platform bijverdienen. Je kan dan gewoon tot 3.200 euro bijverdienen. De beroepskosten en belastingen zitten immers vervat in het speciale belastingstatuut.

Opmerking: onder bestaansmiddelen vallen ook andere inkomsten. Zie de website van de FOD Financiën voor meer informatie.

Conclusie

Studenten kunnen nu écht wel veel bijverdienen! De meeste regels zoals maximum uren zijn niet van toepassing op je bijverdiensten via de deeleconomie. Als je nog niet bent ingeschreven op een erkend platform, doe het dan nu!


Alle informatie over de wetgeving voor studenten vind je terug op https://www.mysocialsecurity.be/student

Voor vragen omtrent jouw specifieke situatie bel je best even naar het contactcenter van de FOD Financiën op het nummer 02/57.257.57